Archiwum lipiec 2019


Kotlety z piersi kurczaka z żółtym serem...
24 lipca 2019, 09:51

Kotlety z piersi kurczaka z żółtym serem i pieczarkami

Obraz może zawierać: jedzenie

Składniki:

- 1 duża podwójna pierś z kurczaka;

- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka;

- mąka, jajko, bułka tarta do panierki;

- cebula 2 szt.;

- 250 g pieczarek;

- ser żółty.

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Przecinamy ją na pół, polędwiczki odcinamy.

3. Następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół.

4. W ten sposób otrzymujemy 2 mniejsze polędwiczki i 4 kotlety.

5. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

6.Każdy kawałek posypujemy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i ostrą papryką.

7. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej.

8. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju do zrumienienia.

9. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiano.

10. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.

11.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

12. Podsmażone kotlety układamy w naczyniu do zapiekania.

13. Na wierzch każdego kotleta układamy podsmażone pieczarki z cebulą i posypujemy żółtym serem.

14. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10-15 minut.

Smacznego 

Młoda kapusta zasmażana
24 lipca 2019, 09:39

Młoda kapusta zasmażana

Znalezione obrazy dla zapytania młoda kapusta zasmażana

Składniki:

- główka młodej kapusty;

- pęczek koperku;

- 100 g masła;

- łyżka mąki pszennej;

- szklanka wody;

- 2 łyżki soku z cytryny;

- płaska łyżeczka soli, cukru i pieprzu.

Sposób wykonania:

1. Zdejmujemy ciemne liście z wierzchu kapusty.

2. Główkę dzielimy na cztery części i wycinamy głąby.

3. Każdy kawałek siekamy ostrym nożem na cienkie paski.

4. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka.

5. Zalewamy ją szklanką wody.

6. Dodajemy sól, cukier i pieprz. 

7. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy na palnik.

8. Kapustę gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

9. Po tym czasie dodajemy do kapusty sok z cytryny i posiekany koperek.

10. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie rozcieramy ją z masłem, aby nie było grudek.

11. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą. 

12. Wszystko razem gotujemy około 2 minut i gotowe :)

Zupa ogórkowa
24 lipca 2019, 09:17

Zupa ogórkowa

Znalezione obrazy dla zapytania zupa ogórkowa

Składniki:

- ok. 500g mięsa i kości na wywar;

- 3 litry wody;

- 2 duże marchewki;

- 2 małe pietruszki;

- kawałek selera;

- kawałek pora;

- 6 średniej wielkości ziemniaków;

- 2 liście laurowe;

- 4 ziarenka pieprzu czarnego;

- 4 ziarna ziela angielskiego;

- 1 łyżka soli;

- 500g ogórków kiszonych;

- 100g śmietany 18%;

- posiekana natka pietruszki;

- masło i olej do smażenia;

- sól i pieprz.

Sposób wykonania:

1. Mięso opłukać zimną wodą, włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody.

2. Doprowadzić do zagotowania.

3. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby wywar tylko leciutko się gotował, garnek przykryć i gotować mięso około 40 minut.

4. Po tym czasie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gotować kolejne 30 minut.

5. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewki, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawiamy na bok. Por przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w kawałki. Podsmażamy na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawiamy na bok. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z zalewy, ale zalewę pozostawiamy. Ogórki podsmażamy na 2 łyżkach masła kilka minut.

6. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

7. Po ugotowaniu mięso wyciągamy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia.

8. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i łyżkę soli, gotujemy około 5 minut i dodajemy ziemniaki.

9. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy ogórki i gotujemy około 10-15 minut. 

10. Na końcu dodajemy por, zalewę z ogórków do smaku, zagotowujemy.

11. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone na kawałki mięso z wywaru.

12. W razie potrzeby doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Kompot z jabłek
24 lipca 2019, 09:11

Kompot z jabłek

Znalezione obrazy dla zapytania kompot z jabłek

Składniki:

- 1 kg soczystych jabłek

- 1 l wody

- 1 łyżeczka cynamonu

- skórka starta z cytryny

- około 1 szkl. cukru

Sposób przygotowania:

1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną jabłek (mycie, obieranie ze skórki).

2. Jabłka kroimy na kawałki, usuwamy gniazda nasienne.

3. Pokrojone jabłka przekladamy do garnka, zalewamy wodą, dosypujemy cukier i zagotowujemy.

4. Gotujemy na wolnym ogniu około 15 min., aż owoce będą miękkie.

5. Doprawiamy kompot cynamonem, skórką startą z cytryny i jeszecze chwilkę gotujemy.

6. Kompot można podawać na ciepło lub na zimno.

Surówka z kapusty pekińskiej
23 lipca 2019, 13:40

Surówka z kapusty pekińskiej

Znalezione obrazy dla zapytania surówka z kapusty pekińskiej

Składniki:

- kapusta pekińska (średnia) 1 szt.;

- rzodkiewka 6 szt.;

- ogórek 1 szt.;

- pomidor 2 szt.;

- majonez 2 łyżki;

- jogurt naturalny 2 łyżki;

- cukier 2 łyżeczki;

- sok z cytryny 1 łyżeczka;

- koperek 2 łyżeczki;

- sól, pieprz do smaku.

Sposób wykonania:

1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.

2. Poszatkowaną przekładamy do dużej miski.

3. Rzodkiewki myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do kapusty.

4. Ogórka dokładnie myjemy i także ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski.

5. Pomidory myjemy i kroimy w niewielką kostkę.

6. Dodajemy majonez, jogurt, wszystko razem łączymy mieszając.

7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.

8. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy.

9. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na około 15 minut.