Archiwum lipiec 2019, strona 1


Gulasz wieprzowy
23 lipca 2019, 13:29

Gulasz wieprzowy

Znalezione obrazy dla zapytania gulasz wieprzowy

Składniki:

- 1 kg mięsa od szynki lub chudej łopatki;

- 4 cebule średniej wielkości;

- 2 duże ząbki czosnku;

- 1 łyżeczka słodkiej papryki;

- 1 łyżka wegety;

- 1 łyżeczka majeranku;

- 1 listek laurowy;

- 1/2 łyżeczki pieprzu;

- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;

- kawałek pora;

- 1/2 marchewki;

- 1 łyżeczka oleju;

- 1 łyżka mąki.

Sposób wykonania:

1. Mięso myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.

2. Cebulę kroimy, szklimy na patelni i podsmażoną kładziemy na talerzyk.

3. Na tej samej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor, dodajemy cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora i wszystko zalewamy wodą - wody powinno być tyle, aby zakryć mięso.

4. Dusić około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. 

5. Po tym czasie dodać wegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, majeranek.

6. Wszystko razem dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie. 

7. Na końcu dodajemy łyżkę mąki rozrobioną odrobiną wody i zaprawiamy sos gotując jeszcze około 5 minut.

Smacznego 

Kluski śląskie
23 lipca 2019, 13:03

Kluski śląskie

Znalezione obrazy dla zapytania kluski śląskie

Składniki:

- 1 kg ziemniaków;

- 1 jajko;

- mąka ziemniaczana;

- sól.

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obieramy i wstawiamy do ugotowania.

2. Po ugotowaniu i przestudzeniu przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

3. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do miski i przygniatamy ręką.

4. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wyjęte ziemniaki.

5. Wbijamy jajko, solimy (około 1 łyżeczki) i wyrabiamy ciasto.

6. Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulki i palcem robimy wgłębienie.

7. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.

8. Mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna.

9. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotujemy około 3 minut.

10. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.

 

Kruche ciasto z rabarbarem
23 lipca 2019, 12:41

Kruche ciasto z rabarbarem

Znalezione obrazy dla zapytania kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej;

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- 1/2 szklanki cukru pudru;

- 185 g masła (musi być schłodzone);

- 3 duże żółtka jaj;

- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany;

- 1 kg rabarbaru;

- 6 łyżek cukru.

Kruszonka:

- 185 g mąki pszennej;

- 100g cukru;

- 125 g masła (schłodzonego);

- 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygootwania:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy prokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie siekamy nożem.

2. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto.

3. Zagniecione ciasto forujemy w kształt kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.

5. Ciasto ścieramy na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33*22 cm (blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia).

6. Dokładnie wykładamy dno blachy ciastem.

7. Spód podpiekamy w piekarniku, aż ciasto będzie lekko złociste, przez około 15-20 minut.

8. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o wielkości 1 cm. 

9. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. 

10. Podgrzewamy na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2-3 minut).

11. Przekładamy rabarbar na durszlak, aby odsączyć z nadmiaru soku.

12. Przygotowujemy kruszonkę - mąkę należy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

13. Na przestudzone ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

14. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

15. Po upieczeniu przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Pychotka :) 

 

 

 

 

 

 

 

Porka
23 lipca 2019, 12:28

Porka

 

Znalezione obrazy dla zapytania porka

 

 

 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków;

- 1 szklanka mąki pszennej;                                                                              

- słoninka lub boczek 15 dag;

- sól;

- pieprz;

- cebula 2 sztuki.

Sposób wykonania:

1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną ziemniaków (obieramy, płuczemy).

2. Obrane i umyte ziemniaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy.

3. Czekamy, aż ziemniaki się zagotują i wsypujemy mąkę, nie mieszamy.

4. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się "klucha".

5. Następnie odcedzamy wodę, jednak nie wylewamy, bo może okazać się jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy. W garnku pozostawiamy ok 1/4 wody z gotowania. 

6. Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta - można także wykorzystać tłuczek lub mikser - aż składniki połączą się w jednolitą masę o kleistej konsystencji.

7. Gdy przygotowana potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody, którą pozostawiliśmy po gotowaniu ziemniaków.

8. Porkę polewamy skwarkami z boczku usmażonymi razem z cebulką.

9. Porka znakomicie smakuje również odgrzewana na tłuszczu, wówczas robi się chrupiąca.

 

Kompot z rabarbaru
15 lipca 2019, 11:07

Kompot z rabarbaru    

Znalezione obrazy dla zapytania rabarbar

Składniki:

- około 800 - 1000 g łodyg rabarbaru;

- 2 lityr wody;

- 100 g cukru.

Sposób wykonania:

1. Łodygi rabarbaru należy dokładnie umyć i osuszyć.

2. Odcinamy zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z liśćmi.

3. Łodyg nie obieramy, dzięki czemu kompot będzie miał ładniejszą barwę i bardziej intensywny smak.

4. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki (około 2 cm).

5. Pokrojone łodygi rabarbaru przerzucamy do garnka.

6. Rabarbar zasypujemy cukrem (około 6 łyżek).

7. Zalewamy wodą i garnek przykrywamy pokrywką.

8. Nastawiamy na duży ogień, a od razu, gdy woda się zagotuje przykręcamy palnik, by kompot gotował się bardzo powoli.

9. Gotujemy około 30 minut.

10. Po tym czasie wyłączamy go.

11 Gdy kompot przestygnie, przecedzamy przez duże sito.

12. Owoce przecieramy dokładnie łyżką, by jak najwięcej mętnego soku przedostało się do kompotu.

13. Wyrzucamy tylko gęsty miąższ ze skórkami i włóknami.

14. Następnie dolewamy kolejny litr wody w celu rozcieńczenia przygotowanej esencji.