15 lipca 2019, 11:07
Kompot z rabarbaru
Składniki:
- około 800 - 1000 g łodyg rabarbaru;
- 2 lityr wody;
- 100 g cukru.
Sposób wykonania:
1. Łodygi rabarbaru należy dokładnie umyć i osuszyć.
2. Odcinamy zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z liśćmi.
3. Łodyg nie obieramy, dzięki czemu kompot będzie miał ładniejszą barwę i bardziej intensywny smak.
4. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki (około 2 cm).
5. Pokrojone łodygi rabarbaru przerzucamy do garnka.
6. Rabarbar zasypujemy cukrem (około 6 łyżek).
7. Zalewamy wodą i garnek przykrywamy pokrywką.
8. Nastawiamy na duży ogień, a od razu, gdy woda się zagotuje przykręcamy palnik, by kompot gotował się bardzo powoli.
9. Gotujemy około 30 minut.
10. Po tym czasie wyłączamy go.
11 Gdy kompot przestygnie, przecedzamy przez duże sito.
12. Owoce przecieramy dokładnie łyżką, by jak najwięcej mętnego soku przedostało się do kompotu.
13. Wyrzucamy tylko gęsty miąższ ze skórkami i włóknami.
14. Następnie dolewamy kolejny litr wody w celu rozcieńczenia przygotowanej esencji.