Archiwum 15 lipca 2019


Kompot z rabarbaru
15 lipca 2019, 11:07

Kompot z rabarbaru    

Znalezione obrazy dla zapytania rabarbar

Składniki:

- około 800 - 1000 g łodyg rabarbaru;

- 2 lityr wody;

- 100 g cukru.

Sposób wykonania:

1. Łodygi rabarbaru należy dokładnie umyć i osuszyć.

2. Odcinamy zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z liśćmi.

3. Łodyg nie obieramy, dzięki czemu kompot będzie miał ładniejszą barwę i bardziej intensywny smak.

4. Każdą łodygę kroimy na małe kawałki (około 2 cm).

5. Pokrojone łodygi rabarbaru przerzucamy do garnka.

6. Rabarbar zasypujemy cukrem (około 6 łyżek).

7. Zalewamy wodą i garnek przykrywamy pokrywką.

8. Nastawiamy na duży ogień, a od razu, gdy woda się zagotuje przykręcamy palnik, by kompot gotował się bardzo powoli.

9. Gotujemy około 30 minut.

10. Po tym czasie wyłączamy go.

11 Gdy kompot przestygnie, przecedzamy przez duże sito.

12. Owoce przecieramy dokładnie łyżką, by jak najwięcej mętnego soku przedostało się do kompotu.

13. Wyrzucamy tylko gęsty miąższ ze skórkami i włóknami.

14. Następnie dolewamy kolejny litr wody w celu rozcieńczenia przygotowanej esencji.

Tradycyjne frytki z ziemniaków
15 lipca 2019, 10:35

Tradycyjne frytki z ziemniaków

Składniki:

- około 1,5 kg ziemniaków;                  

- około 1,5-2 l oleju rzepakowego;Obraz może zawierać: jedzenie

- sól;

- ewentualnie ulubione zioła, papryka mielona;

- do podania ketchup lub inny sos.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy.

2. Bulwy ziemniaka kroimy w słupki. Możemy do tego użyć zwykłego noża lub przy pomocy krajalnicy do frytek. Ich grubość zależy od osobistych upodobań laughing

3. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski z wodą i dokładnie opłukujemy je ze skrobi.

4. Osączamy i przekładamy do dużego garnka.

5. Pokrojone ziemniaki zalewamy gorącą wodą, tak aby były przykryte. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy około 1 minuty, po czym odsączamy. 

6. Ziemniaki mają się tylko lekko obgotować, a nie ugotować.

7. Odsączone wysypujemy na ręcznik papierowy lub lnianą ściereczkę, aby dokładnie obeschły i przestygły.

8. Do wysokiego garnka wlewamy olej.

9. Olej trzeba rozgrzać dość mocno, ale nie powinien dymić.

10. Frytki smażymy partiami, ponieważ muszą dość swobodnie pływać w tłuszczu. Jednoczesne włożenie zbyt dużej ilości obniży temperaturę oleju i ziemniaki będą nasiąkały tłuszczem. 

11. Smażymy frytki do momentu zrumienienia.

12. Po usmażeniu wyławiamy frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i od razu oprószamy solą. Można też doprawić je dodatkowo papryką czy ziołami. 

13. Podajemy po chwili osączenia z nadmiaru tłuszczu, jeszcze dobrze gorące i z dodatkiem ketchupu.

Smacznego