Tradycyjne frytki z ziemniaków


15 lipca 2019, 10:35

Tradycyjne frytki z ziemniaków

Składniki:

- około 1,5 kg ziemniaków;                  

- około 1,5-2 l oleju rzepakowego;Obraz może zawierać: jedzenie

- sól;

- ewentualnie ulubione zioła, papryka mielona;

- do podania ketchup lub inny sos.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy.

2. Bulwy ziemniaka kroimy w słupki. Możemy do tego użyć zwykłego noża lub przy pomocy krajalnicy do frytek. Ich grubość zależy od osobistych upodobań laughing

3. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski z wodą i dokładnie opłukujemy je ze skrobi.

4. Osączamy i przekładamy do dużego garnka.

5. Pokrojone ziemniaki zalewamy gorącą wodą, tak aby były przykryte. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy około 1 minuty, po czym odsączamy. 

6. Ziemniaki mają się tylko lekko obgotować, a nie ugotować.

7. Odsączone wysypujemy na ręcznik papierowy lub lnianą ściereczkę, aby dokładnie obeschły i przestygły.

8. Do wysokiego garnka wlewamy olej.

9. Olej trzeba rozgrzać dość mocno, ale nie powinien dymić.

10. Frytki smażymy partiami, ponieważ muszą dość swobodnie pływać w tłuszczu. Jednoczesne włożenie zbyt dużej ilości obniży temperaturę oleju i ziemniaki będą nasiąkały tłuszczem. 

11. Smażymy frytki do momentu zrumienienia.

12. Po usmażeniu wyławiamy frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i od razu oprószamy solą. Można też doprawić je dodatkowo papryką czy ziołami. 

13. Podajemy po chwili osączenia z nadmiaru tłuszczu, jeszcze dobrze gorące i z dodatkiem ketchupu.

Smacznego

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz