Kruche ciasto z rabarbarem
23 lipca 2019, 12:41
Kruche ciasto z rabarbarem
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej;
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;
- 1/2 szklanki cukru pudru;
- 185 g masła (musi być schłodzone);
- 3 duże żółtka jaj;
- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany;
- 1 kg rabarbaru;
- 6 łyżek cukru.
Kruszonka:
- 185 g mąki pszennej;
- 100g cukru;
- 125 g masła (schłodzonego);
- 1 opakowanie cukru waniliowego.
Sposób przygootwania:
1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy prokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie siekamy nożem.
2. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto.
3. Zagniecione ciasto forujemy w kształt kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.
4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.
5. Ciasto ścieramy na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33*22 cm (blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia).
6. Dokładnie wykładamy dno blachy ciastem.
7. Spód podpiekamy w piekarniku, aż ciasto będzie lekko złociste, przez około 15-20 minut.
8. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o wielkości 1 cm.
9. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem.
10. Podgrzewamy na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2-3 minut).
11. Przekładamy rabarbar na durszlak, aby odsączyć z nadmiaru soku.
12. Przygotowujemy kruszonkę - mąkę należy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki. Wszystko należy dokładnie wymieszać.
13. Na przestudzone ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.
14. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.
15. Po upieczeniu przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.
Pychotka :)
Dodaj komentarz