Kruche ciasto z rabarbarem


23 lipca 2019, 12:41

Kruche ciasto z rabarbarem

Znalezione obrazy dla zapytania kruche ciasto z rabarbarem

Składniki:

- 2 szklanki mąki pszennej;

- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- 1/2 szklanki cukru pudru;

- 185 g masła (musi być schłodzone);

- 3 duże żółtka jaj;

- 1 łyżka gęstej kwaśnej śmietany;

- 1 kg rabarbaru;

- 6 łyżek cukru.

Kruszonka:

- 185 g mąki pszennej;

- 100g cukru;

- 125 g masła (schłodzonego);

- 1 opakowanie cukru waniliowego.

Sposób przygootwania:

1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy prokrojone na kawałki zimne masło i dokładnie siekamy nożem.

2. Dodajemy żółtka, cukier i śmietanę, zagniatamy szybko ciasto.

3. Zagniecione ciasto forujemy w kształt kuli, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do schłodzenia do lodówki na około 30 minut.

4. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 stopni.

5. Ciasto ścieramy na grubej tarce na blaszkę o wymiarach 33*22 cm (blaszka musi być wyłożona papierem do pieczenia).

6. Dokładnie wykładamy dno blachy ciastem.

7. Spód podpiekamy w piekarniku, aż ciasto będzie lekko złociste, przez około 15-20 minut.

8. Rabarbar myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o wielkości 1 cm. 

9. Rozgrzewamy dużą patelnię, wrzucamy na nią pokrojony rabarbar i zasypujemy cukrem. 

10. Podgrzewamy na dużym ogniu mieszając, aż rabarbar puści sok (około 2-3 minut).

11. Przekładamy rabarbar na durszlak, aby odsączyć z nadmiaru soku.

12. Przygotowujemy kruszonkę - mąkę należy wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Masło roztapiamy w rondelku i bardzo mocno podgrzewamy. Takim gorącym zalewamy suche składniki. Wszystko należy dokładnie wymieszać.

13. Na przestudzone ciasto wykładamy rabarbar i posypujemy przygotowaną wcześniej kruszonką.

14. Pieczemy około 30-40 minut w temp. 180 stopni.

15. Po upieczeniu przestudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Pychotka :) 

 

 

 

 

 

 

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz