23 lipca 2019, 13:40
Surówka z kapusty pekińskiej
Składniki:
- kapusta pekińska (średnia) 1 szt.;
- rzodkiewka 6 szt.;
- ogórek 1 szt.;
- pomidor 2 szt.;
- majonez 2 łyżki;
- jogurt naturalny 2 łyżki;
- cukier 2 łyżeczki;
- sok z cytryny 1 łyżeczka;
- koperek 2 łyżeczki;
- sól, pieprz do smaku.
Sposób wykonania:
1. Kapustę pekińską drobno szatkujemy.
2. Poszatkowaną przekładamy do dużej miski.
3. Rzodkiewki myjemy, obieramy, płuczemy i ścieramy na tarce o dużych oczkach bezpośrednio do kapusty.
4. Ogórka dokładnie myjemy i także ścieramy na tarce o dużych oczkach do miski.
5. Pomidory myjemy i kroimy w niewielką kostkę.
6. Dodajemy majonez, jogurt, wszystko razem łączymy mieszając.
7. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i cukrem.
8. Na koniec dodajemy posiekany koperek i mieszamy.
9. Przed podaniem wstawiamy do lodówki na około 15 minut.