Kluski śląskie
23 lipca 2019, 13:03
Kluski śląskie
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 jajko;
- mąka ziemniaczana;
- sól.
Sposób wykonania:
1. Ziemniaki obieramy i wstawiamy do ugotowania.
2. Po ugotowaniu i przestudzeniu przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
3. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do miski i przygniatamy ręką.
4. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wyjęte ziemniaki.
5. Wbijamy jajko, solimy (około 1 łyżeczki) i wyrabiamy ciasto.
6. Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulki i palcem robimy wgłębienie.
7. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.
8. Mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna.
9. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotujemy około 3 minut.
10. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.
Dodaj komentarz