Kluski śląskie


23 lipca 2019, 13:03

Kluski śląskie

Znalezione obrazy dla zapytania kluski śląskie

Składniki:

- 1 kg ziemniaków;

- 1 jajko;

- mąka ziemniaczana;

- sól.

Sposób wykonania:

1. Ziemniaki obieramy i wstawiamy do ugotowania.

2. Po ugotowaniu i przestudzeniu przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.

3. Przeciśnięte ziemniaki wkładamy do miski i przygniatamy ręką.

4. Wyjmujemy 1/4 ziemniaków, w to miejsce wsypujemy mąkę ziemniaczaną i dodajemy wyjęte ziemniaki.

5. Wbijamy jajko, solimy (około 1 łyżeczki) i wyrabiamy ciasto.

6. Z tak wyrobionego ciasta formujemy kulki i palcem robimy wgłębienie.

7. Kluski wrzucamy do wrzącej, osolonej wody.

8. Mieszamy, żeby nie przykleiły się do dna.

9. Gdy kluski wypłyną na wierzch, gotujemy około 3 minut.

10. Ugotowane wyjmujemy łyżką cedzakową.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz