Porka
23 lipca 2019, 12:28
Porka
Składniki:
- 1 kg ziemniaków;
- 1 szklanka mąki pszennej;
- słoninka lub boczek 15 dag;
- sól;
- pieprz;
- cebula 2 sztuki.
Sposób wykonania:
1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną ziemniaków (obieramy, płuczemy).
2. Obrane i umyte ziemniaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy.
3. Czekamy, aż ziemniaki się zagotują i wsypujemy mąkę, nie mieszamy.
4. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się "klucha".
5. Następnie odcedzamy wodę, jednak nie wylewamy, bo może okazać się jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy. W garnku pozostawiamy ok 1/4 wody z gotowania.
6. Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta - można także wykorzystać tłuczek lub mikser - aż składniki połączą się w jednolitą masę o kleistej konsystencji.
7. Gdy przygotowana potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody, którą pozostawiliśmy po gotowaniu ziemniaków.
8. Porkę polewamy skwarkami z boczku usmażonymi razem z cebulką.
9. Porka znakomicie smakuje również odgrzewana na tłuszczu, wówczas robi się chrupiąca.
Dodaj komentarz