Porka


23 lipca 2019, 12:28

Porka

 

Znalezione obrazy dla zapytania porka

 

 

 

Składniki:

- 1 kg ziemniaków;

- 1 szklanka mąki pszennej;                                                                              

- słoninka lub boczek 15 dag;

- sól;

- pieprz;

- cebula 2 sztuki.

Sposób wykonania:

1. Przeprowadzamy obróbkę wstępną ziemniaków (obieramy, płuczemy).

2. Obrane i umyte ziemniaki przekładamy do garnka, zalewamy wodą i solimy.

3. Czekamy, aż ziemniaki się zagotują i wsypujemy mąkę, nie mieszamy.

4. Gotujemy, aż ziemniaki lekko się rozgotują, a z mąki utworzy się "klucha".

5. Następnie odcedzamy wodę, jednak nie wylewamy, bo może okazać się jeszcze potrzebna do rozrzedzenia potrawy. W garnku pozostawiamy ok 1/4 wody z gotowania. 

6. Całość ubijamy pałką do ucierania ciasta - można także wykorzystać tłuczek lub mikser - aż składniki połączą się w jednolitą masę o kleistej konsystencji.

7. Gdy przygotowana potrawa jest zbyt gęsta, dolewamy jeszcze trochę wody, którą pozostawiliśmy po gotowaniu ziemniaków.

8. Porkę polewamy skwarkami z boczku usmażonymi razem z cebulką.

9. Porka znakomicie smakuje również odgrzewana na tłuszczu, wówczas robi się chrupiąca.

 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz