Archiwum lipiec 2019, strona 2


Tradycyjne frytki z ziemniaków
15 lipca 2019, 10:35

Tradycyjne frytki z ziemniaków

Składniki:

- około 1,5 kg ziemniaków;                  

- około 1,5-2 l oleju rzepakowego;Obraz może zawierać: jedzenie

- sól;

- ewentualnie ulubione zioła, papryka mielona;

- do podania ketchup lub inny sos.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy.

2. Bulwy ziemniaka kroimy w słupki. Możemy do tego użyć zwykłego noża lub przy pomocy krajalnicy do frytek. Ich grubość zależy od osobistych upodobań laughing

3. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski z wodą i dokładnie opłukujemy je ze skrobi.

4. Osączamy i przekładamy do dużego garnka.

5. Pokrojone ziemniaki zalewamy gorącą wodą, tak aby były przykryte. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy około 1 minuty, po czym odsączamy. 

6. Ziemniaki mają się tylko lekko obgotować, a nie ugotować.

7. Odsączone wysypujemy na ręcznik papierowy lub lnianą ściereczkę, aby dokładnie obeschły i przestygły.

8. Do wysokiego garnka wlewamy olej.

9. Olej trzeba rozgrzać dość mocno, ale nie powinien dymić.

10. Frytki smażymy partiami, ponieważ muszą dość swobodnie pływać w tłuszczu. Jednoczesne włożenie zbyt dużej ilości obniży temperaturę oleju i ziemniaki będą nasiąkały tłuszczem. 

11. Smażymy frytki do momentu zrumienienia.

12. Po usmażeniu wyławiamy frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i od razu oprószamy solą. Można też doprawić je dodatkowo papryką czy ziołami. 

13. Podajemy po chwili osączenia z nadmiaru tłuszczu, jeszcze dobrze gorące i z dodatkiem ketchupu.

Smacznego

 

101 potraw ziemi rawskiej
12 lipca 2019, 12:23

Znalezione obrazy dla zapytania zupa pomidorowa z ryżemZupa pomidorowa z ryżem

 

Składniki:

- 70 dag mieszanego mięsa (wołowo - drobiowe);

- 3 korzenie marchwi;

- pół małego selera;

- jeden por;

- jedna pietruszka;

- mała cebula;

- szklanka krótkoziarnistego ryżu;

- opakowanie koncentratu pomidorowego albo domowego przecieru pomidorowego;

- kilka listków laurowych;

- ziele angielskie;

- lubczyk;

- świeży tymianek;

- słodka papryka w proszku;

- pieprz;

- sól.

Sposób przygotowania:

1. Mięso należy pokroić na nieduże kawałki i starannie umyć. Po umyciu wkładamy je do garnka z zimną wodą i przyprawami.

2. Mięso gotujemy aż zmięknie (należy pamiętać, aby gotować je pod przykryciem na małym ogniu, wówczas wywar będzie miał bardziej esencjonalny smak).

3. W czasie, gdy wywar wolno się gotuje, myjemy i drobno siekamy warzywa.

4. Dodajemy je do zupy razem z solą i ryżem, a następnie gotujemy około 15 minut często mieszając.

5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie zaprawiamy śmietaną.

6. Zupę najlepiej podać z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego laughing