12 lipca 2019, 12:23
Zupa pomidorowa z ryżem
Składniki:
- 70 dag mieszanego mięsa (wołowo - drobiowe);
- 3 korzenie marchwi;
- pół małego selera;
- jeden por;
- jedna pietruszka;
- mała cebula;
- szklanka krótkoziarnistego ryżu;
- opakowanie koncentratu pomidorowego albo domowego przecieru pomidorowego;
- kilka listków laurowych;
- ziele angielskie;
- lubczyk;
- świeży tymianek;
- słodka papryka w proszku;
- pieprz;
- sól.
Sposób przygotowania:
1. Mięso należy pokroić na nieduże kawałki i starannie umyć. Po umyciu wkładamy je do garnka z zimną wodą i przyprawami.
2. Mięso gotujemy aż zmięknie (należy pamiętać, aby gotować je pod przykryciem na małym ogniu, wówczas wywar będzie miał bardziej esencjonalny smak).
3. W czasie, gdy wywar wolno się gotuje, myjemy i drobno siekamy warzywa.
4. Dodajemy je do zupy razem z solą i ryżem, a następnie gotujemy około 15 minut często mieszając.
5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie zaprawiamy śmietaną.
6. Zupę najlepiej podać z drobno posiekaną natką pietruszki.
Smacznego