Archiwum 12 lipca 2019


101 potraw ziemi rawskiej
12 lipca 2019, 12:23

Znalezione obrazy dla zapytania zupa pomidorowa z ryżemZupa pomidorowa z ryżem

 

Składniki:

- 70 dag mieszanego mięsa (wołowo - drobiowe);

- 3 korzenie marchwi;

- pół małego selera;

- jeden por;

- jedna pietruszka;

- mała cebula;

- szklanka krótkoziarnistego ryżu;

- opakowanie koncentratu pomidorowego albo domowego przecieru pomidorowego;

- kilka listków laurowych;

- ziele angielskie;

- lubczyk;

- świeży tymianek;

- słodka papryka w proszku;

- pieprz;

- sól.

Sposób przygotowania:

1. Mięso należy pokroić na nieduże kawałki i starannie umyć. Po umyciu wkładamy je do garnka z zimną wodą i przyprawami.

2. Mięso gotujemy aż zmięknie (należy pamiętać, aby gotować je pod przykryciem na małym ogniu, wówczas wywar będzie miał bardziej esencjonalny smak).

3. W czasie, gdy wywar wolno się gotuje, myjemy i drobno siekamy warzywa.

4. Dodajemy je do zupy razem z solą i ryżem, a następnie gotujemy około 15 minut często mieszając.

5. Pod koniec gotowania dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie zaprawiamy śmietaną.

6. Zupę najlepiej podać z drobno posiekaną natką pietruszki.

 

Smacznego laughing