Młoda kapusta zasmażana
24 lipca 2019, 09:39
Młoda kapusta zasmażana
Składniki:
- główka młodej kapusty;
- pęczek koperku;
- 100 g masła;
- łyżka mąki pszennej;
- szklanka wody;
- 2 łyżki soku z cytryny;
- płaska łyżeczka soli, cukru i pieprzu.
Sposób wykonania:
1. Zdejmujemy ciemne liście z wierzchu kapusty.
2. Główkę dzielimy na cztery części i wycinamy głąby.
3. Każdy kawałek siekamy ostrym nożem na cienkie paski.
4. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka.
5. Zalewamy ją szklanką wody.
6. Dodajemy sól, cukier i pieprz.
7. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy na palnik.
8. Kapustę gotujemy na małym ogniu około 15 minut.
9. Po tym czasie dodajemy do kapusty sok z cytryny i posiekany koperek.
10. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie rozcieramy ją z masłem, aby nie było grudek.
11. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą.
12. Wszystko razem gotujemy około 2 minut i gotowe :)
Dodaj komentarz