Młoda kapusta zasmażana


24 lipca 2019, 09:39

Młoda kapusta zasmażana

Znalezione obrazy dla zapytania młoda kapusta zasmażana

Składniki:

- główka młodej kapusty;

- pęczek koperku;

- 100 g masła;

- łyżka mąki pszennej;

- szklanka wody;

- 2 łyżki soku z cytryny;

- płaska łyżeczka soli, cukru i pieprzu.

Sposób wykonania:

1. Zdejmujemy ciemne liście z wierzchu kapusty.

2. Główkę dzielimy na cztery części i wycinamy głąby.

3. Każdy kawałek siekamy ostrym nożem na cienkie paski.

4. Poszatkowaną kapustę przekładamy do garnka.

5. Zalewamy ją szklanką wody.

6. Dodajemy sól, cukier i pieprz. 

7. Garnek przykrywamy przykrywką i wstawiamy na palnik.

8. Kapustę gotujemy na małym ogniu około 15 minut.

9. Po tym czasie dodajemy do kapusty sok z cytryny i posiekany koperek.

10. Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy łyżkę mąki i dokładnie rozcieramy ją z masłem, aby nie było grudek.

11. Zasmażkę przelewamy do garnka z kapustą. 

12. Wszystko razem gotujemy około 2 minut i gotowe :)

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz