Zupa ogórkowa


24 lipca 2019, 09:17

Zupa ogórkowa

Znalezione obrazy dla zapytania zupa ogórkowa

Składniki:

- ok. 500g mięsa i kości na wywar;

- 3 litry wody;

- 2 duże marchewki;

- 2 małe pietruszki;

- kawałek selera;

- kawałek pora;

- 6 średniej wielkości ziemniaków;

- 2 liście laurowe;

- 4 ziarenka pieprzu czarnego;

- 4 ziarna ziela angielskiego;

- 1 łyżka soli;

- 500g ogórków kiszonych;

- 100g śmietany 18%;

- posiekana natka pietruszki;

- masło i olej do smażenia;

- sól i pieprz.

Sposób wykonania:

1. Mięso opłukać zimną wodą, włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody.

2. Doprowadzić do zagotowania.

3. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby wywar tylko leciutko się gotował, garnek przykryć i gotować mięso około 40 minut.

4. Po tym czasie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gotować kolejne 30 minut.

5. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewki, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawiamy na bok. Por przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w kawałki. Podsmażamy na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawiamy na bok. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z zalewy, ale zalewę pozostawiamy. Ogórki podsmażamy na 2 łyżkach masła kilka minut.

6. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.

7. Po ugotowaniu mięso wyciągamy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia.

8. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i łyżkę soli, gotujemy około 5 minut i dodajemy ziemniaki.

9. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy ogórki i gotujemy około 10-15 minut. 

10. Na końcu dodajemy por, zalewę z ogórków do smaku, zagotowujemy.

11. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone na kawałki mięso z wywaru.

12. W razie potrzeby doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz