Zupa ogórkowa
24 lipca 2019, 09:17
Zupa ogórkowa
Składniki:
- ok. 500g mięsa i kości na wywar;
- 3 litry wody;
- 2 duże marchewki;
- 2 małe pietruszki;
- kawałek selera;
- kawałek pora;
- 6 średniej wielkości ziemniaków;
- 2 liście laurowe;
- 4 ziarenka pieprzu czarnego;
- 4 ziarna ziela angielskiego;
- 1 łyżka soli;
- 500g ogórków kiszonych;
- 100g śmietany 18%;
- posiekana natka pietruszki;
- masło i olej do smażenia;
- sól i pieprz.
Sposób wykonania:
1. Mięso opłukać zimną wodą, włożyć do garnka i zalać 3 litrami wody.
2. Doprowadzić do zagotowania.
3. Następnie zmniejszyć ogień, tak aby wywar tylko leciutko się gotował, garnek przykryć i gotować mięso około 40 minut.
4. Po tym czasie dodać liście laurowe, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego, gotować kolejne 30 minut.
5. W międzyczasie przygotowujemy warzywa. Marchewki, pietruszki i seler kroimy w kostkę. Podsmażamy na 1 łyżce masła i 1 łyżce oleju. Odstawiamy na bok. Por przekrawamy wzdłuż na pół i kroimy w kawałki. Podsmażamy na łyżce masła lub oleju, aż por się zeszkli. Odstawiamy na bok. Ogórki kiszone obieramy ze skórki i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z zalewy, ale zalewę pozostawiamy. Ogórki podsmażamy na 2 łyżkach masła kilka minut.
6. Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
7. Po ugotowaniu mięso wyciągamy z wywaru i pozostawiamy do ostygnięcia.
8. Do wywaru dodajemy podsmażone warzywa i łyżkę soli, gotujemy około 5 minut i dodajemy ziemniaki.
9. Gdy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy ogórki i gotujemy około 10-15 minut.
10. Na końcu dodajemy por, zalewę z ogórków do smaku, zagotowujemy.
11. Dodajemy śmietanę, posiekaną natkę pietruszki i pokrojone na kawałki mięso z wywaru.
12. W razie potrzeby doprawiamy zupę do smaku solą i pieprzem.
Dodaj komentarz