24 lipca 2019, 09:51
Kotlety z piersi kurczaka z żółtym serem i pieczarkami
Składniki:
- 1 duża podwójna pierś z kurczaka;
- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka;
- mąka, jajko, bułka tarta do panierki;
- cebula 2 szt.;
- 250 g pieczarek;
- ser żółty.
Sposób przygotowania:
1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Przecinamy ją na pół, polędwiczki odcinamy.
3. Następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół.
4. W ten sposób otrzymujemy 2 mniejsze polędwiczki i 4 kotlety.
5. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.
6.Każdy kawałek posypujemy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i ostrą papryką.
7. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej.
8. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju do zrumienienia.
9. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiano.
10. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.
11.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.
12. Podsmażone kotlety układamy w naczyniu do zapiekania.
13. Na wierzch każdego kotleta układamy podsmażone pieczarki z cebulą i posypujemy żółtym serem.
14. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10-15 minut.
Smacznego