Kotlety z piersi kurczaka z żółtym serem...


24 lipca 2019, 09:51

Kotlety z piersi kurczaka z żółtym serem i pieczarkami

Obraz może zawierać: jedzenie

Składniki:

- 1 duża podwójna pierś z kurczaka;

- przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka;

- mąka, jajko, bułka tarta do panierki;

- cebula 2 szt.;

- 250 g pieczarek;

- ser żółty.

Sposób przygotowania:

1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym.

2. Przecinamy ją na pół, polędwiczki odcinamy.

3. Następnie każdą połowę przecinamy wzdłuż na pół.

4. W ten sposób otrzymujemy 2 mniejsze polędwiczki i 4 kotlety.

5. Delikatnie rozbijamy tłuczkiem do mięsa.

6.Każdy kawałek posypujemy przyprawą do kurczaka, solą, pieprzem i ostrą papryką.

7. Obtaczamy je w mące, jajku i bułce tartej.

8. Smażymy na rozgrzanej patelni na oleju do zrumienienia.

9. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni na rumiano.

10. Dodajemy obrane i pokrojone w plasterki pieczarki i smażymy do momentu odparowania wody z pieczarek.

11.Ser ścieramy na tarce o dużych oczkach.

12. Podsmażone kotlety układamy w naczyniu do zapiekania.

13. Na wierzch każdego kotleta układamy podsmażone pieczarki z cebulą i posypujemy żółtym serem.

14. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około 10-15 minut.

Smacznego 

Do tej pory nie pojawił się jeszcze żaden komentarz. Ale Ty możesz to zmienić ;)

Dodaj komentarz