23 lipca 2019, 13:29
Gulasz wieprzowy
Składniki:
- 1 kg mięsa od szynki lub chudej łopatki;
- 4 cebule średniej wielkości;
- 2 duże ząbki czosnku;
- 1 łyżeczka słodkiej papryki;
- 1 łyżka wegety;
- 1 łyżeczka majeranku;
- 1 listek laurowy;
- 1/2 łyżeczki pieprzu;
- 3 czubate łyżki koncentratu pomidorowego;
- kawałek pora;
- 1/2 marchewki;
- 1 łyżeczka oleju;
- 1 łyżka mąki.
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, wycieramy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę.
2. Cebulę kroimy, szklimy na patelni i podsmażoną kładziemy na talerzyk.
3. Na tej samej patelni obsmażamy mięso na złoty kolor, dodajemy cebulę, pokrojoną marchewkę, cienko pokrojonego pora i wszystko zalewamy wodą - wody powinno być tyle, aby zakryć mięso.
4. Dusić około 15 minut na małym ogniu pod przykryciem.
5. Po tym czasie dodać wegetę, listek, pieprz, paprykę, przeciśnięty czosnek, koncentrat pomidorowy, majeranek.
6. Wszystko razem dusić do momentu, aż mięso będzie miękkie.
7. Na końcu dodajemy łyżkę mąki rozrobioną odrobiną wody i zaprawiamy sos gotując jeszcze około 5 minut.
Smacznego