15 lipca 2019, 10:35
Tradycyjne frytki z ziemniaków
Składniki:
- około 1,5 kg ziemniaków;
- około 1,5-2 l oleju rzepakowego;
- sól;
- ewentualnie ulubione zioła, papryka mielona;
- do podania ketchup lub inny sos.
Sposób przygotowania:
1. Ziemniaki obieramy ze skórki i myjemy.
2. Bulwy ziemniaka kroimy w słupki. Możemy do tego użyć zwykłego noża lub przy pomocy krajalnicy do frytek. Ich grubość zależy od osobistych upodobań
3. Pokrojone ziemniaki przekładamy do miski z wodą i dokładnie opłukujemy je ze skrobi.
4. Osączamy i przekładamy do dużego garnka.
5. Pokrojone ziemniaki zalewamy gorącą wodą, tak aby były przykryte. Doprowadzamy wodę do wrzenia i gotujemy około 1 minuty, po czym odsączamy.
6. Ziemniaki mają się tylko lekko obgotować, a nie ugotować.
7. Odsączone wysypujemy na ręcznik papierowy lub lnianą ściereczkę, aby dokładnie obeschły i przestygły.
8. Do wysokiego garnka wlewamy olej.
9. Olej trzeba rozgrzać dość mocno, ale nie powinien dymić.
10. Frytki smażymy partiami, ponieważ muszą dość swobodnie pływać w tłuszczu. Jednoczesne włożenie zbyt dużej ilości obniży temperaturę oleju i ziemniaki będą nasiąkały tłuszczem.
11. Smażymy frytki do momentu zrumienienia.
12. Po usmażeniu wyławiamy frytki do miski wyłożonej ręcznikami papierowymi i od razu oprószamy solą. Można też doprawić je dodatkowo papryką czy ziołami.
13. Podajemy po chwili osączenia z nadmiaru tłuszczu, jeszcze dobrze gorące i z dodatkiem ketchupu.
Smacznego